Международен форум ще ни разкрие потенциала на безпилотната авиация

На 16 юни, като част от изложение INTER DRON EXPO, форум „Безпилотна авиация“ събира специалисти в Интер Експо Център

Дроновете и безпилотните системи навлизат светкавично както в ежедневието, така и в редица икономически сектори. Отговаряйки на бързоразвиващите се технологии, като част от изложение INTER DRON EXPO 2023, ще се проведе форумът „Безпилотна авиация“ 23. Датата е 16 юни, мястото – Интер Експо Център, а билетите са достъпни онлайн на www.interdroneexpo.bg. Официален партньор на форума е Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ), на чийто щанд ще ни очаква самият капитан Николай Калайджиев, който ще се впусне в поставянето на нов световен рекорд на 18 юни на летище Лесново.

„Безпилотна авиация е международна конференция, която ще събере експерти от много икономически сфери. Форумът е важен за популяризирането на безпилотната авиация и изграждането на устойчива бизнес среда в сектора“, споделят организаторите. И допълват, че събитието е естествено продължение на миналогодишния форум, посветен на безпилотните технологии.

Специално за нас организаторите повдигнаха завесите и днес ще разберем повече за темите и участниците.

Купи билет

Образование, сигурност, отбрана

В 7 панела ще се дискутира бъдещето и приложението на безпилотните апарати в спедицията, логистиката, земеделието, отбраната, пожарната безопасност, охраната и др. Експерти ще се спрат върху законодателната рамка, образованието и квалификацията в този специфичен сегмент. На дневен ред ще се постави и Програмата за създаване на „Система – Безпилотна авиация в Р. България“. Форумът ще открие Министърът на транспорта и съобщенията – Георги Гвоздейков.

Върху международните и националните проекти за безпилотна авиация ще се фокусира първият панел. Модератор е Георги Георгиев, Dr. Georgiev Consulting GmbH – Мюнхен, Германия. Поставянето на стабилни основи е от съществено значение. Затова и темата на втория панел е „Образование и квалификация на специалисти за безпилотна авиация“. Модератор е проф. Димо Зафиров, член на Института за космически изследвания и технологии към БАН. В панела се включват д-р Георги Георгиев, преподавател в Техническия университет в Мюнхен и представителите на Консорциум STEM и Института за космически изследвания и технологии към БАН. Експертизата си ще представи Кристиян Ханке от College of Aviation.

Дронове за прецизно земеделие

Дроновете имат все по-ключово място в земеделието. Затова не е изненадващо, че целият трети панел ще бъде посветен на дроновете за прецизно земеделие. Модератор е доц. Дафина Грозданова, Аграрен университет. Сред участниците са зам.-министърът на земеделието, Рангел Матански – председател на Общински съвет – Раковски, както и компаниите HИК и John Deere.

Законодателство, специфични операции, международни и национални проекти

Какво е законодателството за безпилотната авиация в Европейския съюз и България, ще разберем от представителите на Министерство на транспорта и съобщенията, ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация”, ДП „Ръководство на въздушното движение”, Военно ръководство на въздушното движение, Фрапорт България, U-space. Панел 5 ще разгърне темата за изпълнението на специфични операции с дронове, с участници от Асоциация на българската авиационна индустрия (АБАИ), Дронамикс, Dr. Georgiev Consulting GmbH, SESAR, GDR Systems, Трокуттестгруп България.

В следващия панел ще се разгледа гледната точна на Министерството на отбраната относно Национална програма сигурност и отбрана. Форматът ще завърши с обсъждане на програмата за създаване на система „Безпилотна авиация в Р. България“ с модератор – проф. Зафиров и представители на Асоциация на българската авиационна индустрия (АБАИ).

Международно специализирано изложение INTER DRONE EXPO и форум „Безпилотна авиация“ 23 са бизнес платформи за ключови професионални посетители и производители. От 15 до 17 юни Интер Експо Център ще се превърне в притегателна точка за специалистите в сектора и за втора поредна година ще осигури качествена бизнес среда за всички в индустрията. Желаещите да посетят форума и изложението могат да закупят билета си онлайн на преференциална цена ТУК или на касите на Интер Експо Център в дните на изложението.