Супермагистрала за дронове създават във Великобритания

Огромният потенциал на дроновете за граждански цели е основен фокус на наближаващото изложение INTER DRONE EXPO в София

Дроновете ще се използват все повече за транспортни цели. Едно от предимствата е, че чрез тях се намаляват както времето, така и разходите при превоз на стоки и товари. Затова сме съвсем близо и до създаването на първите специализирани трасета по света, създадени за движение на дронове. Знаете ли, че проект за супермагистрала за дронове получи „зелена светлина“ за реализиране във Великобритания?

В края на месец юли тази година правителството на Обединеното кралство официално обяви проекта за специализирана въздушна линия „Skyway“. Той е на стойност 12млн.лири и е част от пакет за финансиране в размер на 273 млн.лири за аерокосмическия сектор, информира technews.bg.

Дължината на Skyway, която се планира да бъде реализирана до средата на 2024г., е 265 км. Магистралата ще бъде най-дългата в света от този тип. Тя ще свързва Рединг, Оксфорд, Милтън Кейнс, Кеймбридж, Ковънтри и Ръгби, съобщава dronelife.com. Движението ще се контролира чрез наземни сензори, изпращащи данни до система за управление на трафика.

„Проектът ще създаде много нови възможности“, коментира Дейв Панкхърст, директор по дроновете в ВТ. Той споделя мнението, че със Skyway ще бъде направена много голяма стъпка в реализирането и развитието на капацитета на дроновете за граждански цели. Именно върху огромните възможности и потенциал на дроновете и безпилотните апарати се фокусира и първото дрон-изложение на Балканския полуостров – INTER DRONE EXPO. Събитието ще се проведе в София от 20 до 23 октомври в Интер Експо Център и е плод на съвместните усилия на Интер Експо Център и Консорциум Международно дрон-изложение.

Според главния оперативен директор на компанията за авиационни технологии Altitude Angel Крис Форстър супермагистралата Skyway ще има много приложения. От тях ще могат да се възползват логистиката, бизнесът, полицейските органи, здравната система и много други.

Skyway е възприеман и като възможност за развитие на населените места, които ще свързва. „Потенциалният достъп до зелен транспорт е в унисон с усилията ни към нулеви въглеродни емисии и ще отключи икономическия потенциал на тази нова технология“, казва съветникът по стратегията за климата и транспорта на Рединг, Тони Пейдж.

По всичко личи, че настъпва началото на епоха, в която дроновете и безпилотните летателни апарати ще развиват и реализират потенциала си за граждански цели. В кои икономически области ще намират те приложение? Отговор на този въпрос ще открием от 20 до 23 октомври на изложението INTER DRONE EXPO в Интер Експо Център.