Преследване на световен рекорд и дрон-демонстрации на летище Лесново в неделя

Зрелищното събитие е част от международното изложение за дрон и безпилотни технологии INTER DRONE EXPOОпит за поставяне на нов световен рекорд с ултралек самолет и демонстрации наживо на дронове и жирокоптер от последно поколение, които намират приложения в много икономически и сфери на живота. Всичко това ще видим наживо в неделя, 18 юни, на летище Лесново, в близост до София.

В рамките на събитието, което е част от изложение INTER DRONE EXPO, капитан Николай Калайджиев се впуска в поставяне на световен рекорд за „Най-много последователни 360-градусови завои без прекъсване в един полет с ултралек самолет“. През последните години българинът, нееднократно прославял България, подобри рекордите на FAI за „Speed over a recognised course, round trip“ и за максимален брой излитания и кацания за един час“. Сега на 18 юни, на летище Лесново, той се впуска за първи път в поставянето на напълно нов Световен рекорд.

Ефективната част започва в 10.00 часа, когато ще се състои официалното откриване. След това следва излитане на голям дрон, създаден от “Военна академия”.

В 10.10 капитан Николай Калайджиев ще излети; той ще остане в небето до 16.00 часа, в преследване на новия световен рекорд. В 17.00 той отново ще полети, но този път – заедно  с печелившия от специалната томбола.

Наситена програма през целия ден

Парарелно с поставянето на световен рекорд с ултралек самолет, на летище Лесново ще бъдат демонстрирани способностите на дронове за различно приложение, както и на жирокоптер. След като през последните три дни можеха да бъдат видяни в Интер Експо Център, сега машините ще полетят в небето, за да разкрият способностите си. Сред дроновете ще видим такива, които намират приложение в мониторинга на трафика, наблюдение и охрана, земеделие, гасене на пожари и спасителни операции, градоустройство и др.

По ред ще бъдат демонстрирани машините на БАН и Аеробитс, ТРОКУТТЕСТ ГРУП, НИК, NIKI ROTOR AVIATION, EP & IC Валери, Военна академия „Г. С. Раковски“, Autel GDR systems, Огнян Огнянов О&K, „Федерация по авиомоделизъм”

Зрелищните демонстрации на летище Лесново са част от изложение INTER DRONE EXPO, на което последните три дни български и чуждестранни компании представиха най-новото при дроновете и безпилотните технологии, въздушната и електромобилността, умните градове, дигитализацията, киберсигурността, безпилотните системи, софтуера и др. Изложението се провежда под патронажа на президента Румен Радев. Официалният старт на международния формат даде лично министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Билетите за демонстрациите на Летище Лесново, в близост до София, са достъпни през онлайн портала www.interdroneexpo.bg.

Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията, откри изложение INTER DRONE EXPO

Пилотът Николай Калайджиев преследва нов световен рекорд на 18 юни, на изложение INTER DRONE EXPO

На INTER DRONE EXPO показват развитието на дрон технологията