​Мисия „INTER DRONE EXPO“ – изпълнена

Под патронажа на президента Румен Радев, първото дрон-изложение събра представители на стотици фирми и хиляди посетители

Под патронажа на президента Румен Радев, първото дрон-изложение на Балканите събра в София представители на стотици фирми и хиляди посетители

В началото на 2022 г. официално бе обявен проектът INTER DRONE EXPO. Още в начало той привлече вниманието на професионалистите в авиацията и на представителите на много икономически сектори. Причината – изложението се фокусира върху дроновете и безпилотните апарати за нуждите на различните отрасли.

INTER DRONE EXPO се проведе в Интер Експо Център от 20 до 23 октомври и бе знаково по няколко причини. Първо по рода си в България и на Балканите, събитието логично бе в кръгозора на Източноевропейския регион. „INTER DRONE EXPO получи признание от най-високо държавно ниво, провежайки се под патронажа на президента Румен Радев“, отчитат организаторите Интер Експо Център и Консорциум Международно дрон изложение. В поздравителен адрес държавният глава отбеляза, че „INTER DRONE EXPO ще провокира интереса на широката аудитория, бизнеса, държавата и администрацията към дроновете и внедряването им“.

Съвкупност от иновации, професионални форуми и състезания

Форматът на INTER DRONE EXPO съчета представяне на наиновации, бизнес платформа, съпътстващи събития от първостепенно значение и състезания с международен характер. Близо 50 изложители и стотици представени компании привлякоха вниманието на над 4000 посетители.

Открихме предимствата на компактната ORION 2 – безпилотната летателна система (T-UAS) за постоянно въздушно наблюдение от BALKANTEL и свръхздравия и с много приложения Intruder SE от GEP. SAMSUNG Bulgaria представи впечатляващия Galaxy Z Flip4 и осигури голямата награда в Международния дрон шампионат. COPTER.BG ни срещна с индустриални продукти на DJI. Изключителните способности на EVO Lite+ за заснемане ни демонстрира GDR Systems.

Осезаемо място заеха българските иновации, сред които тактическият дронкоптер и антидрон смутителят на самоковската SAMEL-90. Институтът за космически изследвания и технологии към БАН изложи самолет със съчленено крило, безпилотен коптер с продължителен полет и трикоптер с борден компютър и предаване на данни по 5G мрежа. Иноваторите от Ники Ротор Авиейшън представяха наживо своите Kallithea и Lightning – автожирите, произвеждащи се в България. А от специалистите на Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ научихме много за компактната подводна система за автономни операции Seasam Drone™.

Международният форум на експертите

Представителите на различни индустрии насочиха поглед към първия за страната ни Inter Drone Expo Experts Forum. Събитието съсредоточи вниманието върху общественото, промишленото, селскостопанското и индустриалното приложение на дроновете и безпилотните технологии. Международният форум стартира с панел, посветен на аграрните дейности, заснемането, картографирането, засяването. След това вниманието бе фокусирано върху спедиторските и медицинските услуги, мобилността, регулациите, сигурността, отбраната. В края на формата бе разгледан въпросът с дроновете в рамките на Балканите. На „масата“ се постави и идеята за създаване на Балкански Дрон форум.

Първото състезание за 5-инчови дронове на закрито в България

Освен, че провокира интереса на различни икономически сектори, INTER DRONE EXPO бе арена и на епични сблъсъци. Защото сили премериха топ-състезатели в редица оспорвани състезания. Това се случваше на специално изградените ON ROAD, DRIFT и CRAWLERS зони и на Дрон-трасето с площ 1300 кв.м и с водещото партньорство на Drone ARENA.

Погледите прикова Международният дрон шампионат. В него участваха четирите най-големите български клуба – DoneXtreme, Дрон Клуб Варна, Altair FPV и Дрон клуб Пловдив и чуждестранни състезатели. Първото за България международно състезание за 5–инчови дронове на закрито спечели Антони Георгиев, последван от Младен Богоев и Александър Даскалов. Антони Георгиев получи голямата награда, осигурена от SAMSUNG Bulgaria – гейминг монитора Odyssey G4.

По правилата на Българската федерация по автомобилни спортове (БФАМС)се проведе изпълненият с адреналин Републикански шампионат за онроуд и офроуд автомодели 1:10.  На трасе CRAWLERS наблюдавахме Демонстративно състезание с катерачи, модели 1:12 – 1:10, докато Дрифт състезание срещна топ-български състезатели. Българската публика бе свидетел и на състезанието между машини с електродвигатели, захранвани с водородна клетка.

Първото издание на INTER DRONE EXPO даде възможност за първи път у нас и на Балканите да бъде представени възможностите, които дроновете и безпилотните апарати създават в различните индустрии. По всичко личи, че потенциалът на тези технологии предстои да бъде разгърнат много по-мащабно. А на въпросите „Как ще се случва това?“ и „Какво е бъдещето?“, сме сигурни, че ще намираме отговор в следващите издания на изложение INTER DRONE EXPO.

Дронове завладяват София в събота и неделя

INTER DRONE EXPO отваря врати в Интер Експо Център от 20 до 23 октомври

SAMSUNG Bulgaria осигурява голямата награда в Международния дрон шампионат– монитора Odyssey G4

Броени дни преди старта: надникваме в залите на първото дрон-изложение