Летящата история на дроновете

Историята на дроновете е изпълнена с интересни епизоди

INTER DRONE EXPO ще се проведе от 20 до 23 октомври

България става пионер за Балканите с изложбения бранд INTER DRONE EXPO, който Интер Експо Център и Консорциум Международно дрон изложение ще реализират от 20 до 23 октомври.

Може би сега някой е на концерт. Друг – на сватба на приятели. Пожарникар спасява човешки животи, учен измерва замърсяването на въздуха, земеделец картографира земите си, а Вие получавате поща. Знаете ли, какво Ви обединява? Дроновете. Тези джаджи, навлизщи все повече в ежедневието, просто защото могат да правят много неща, заслужават подобаващо внимание. Затова разказваме интригуващата им историята.

Ако днес се намираме в началото на „Златната ера“ за тези джаджи, трябва да сме наясно, че пътят до тук е бил доста, доооста дълъг. Има много отговори на въпроса „Що е то – дрон?“. Ние си харесваме това: „ Дронът е безпилотен самолет или кораб, управляван чрез дистанционно или бордови компютър“. Точно, кратко и ясно.

Началото

Концепцията за дроновете се заражда през 1849г. Австрия атакува Венеция с над 200 безпилотни балона, оборудвани с експлозиви; до целта си стига един.

50 години след това на бял свят се появява концепцията на квадрокоптера – може би най-масовата днес. Изобретението от 1907г. е плод на умовете и ръцете на братята Жак и Луи Бреже (да-създателят на Air France). Те са подпомогнати от френския физиолог и нобелов лауреат проф. Шарл Рише. Въпреки, че при полета си достига едва 60 см. височина, машината поставя началото на голям клон в авиацията.

Потенциалът на дроновете най-напред забелязва военната индустрия. През Първата световна война е конструиран първият безпилотен апарат с радионасочване – Ruston Proctor Aerial Target. След края на глобалния конфликт индустрията бурно се развива, а Едуард Соренсен регистрира патент на изобретението си с наземен терминал, проследяващ движенията на самолета. Избухването на Втората световна война кара света да изтръпне; създадена е германската Фау-1. Първата крилата ракета има автопилот със система за насочване. Само десет години по-късно, във Виетнамската война, човечеството за първи път чува за дронове с камери, използвани за целите на разузнаването.

Събоносната среда на XXв.

Нека отдадем подобаващото на 60-те години на XXв.! Едно велико десетилетие, през което човекът за първи път излиза в открития Космос и стъпва на Луната. А технологиите вече са достатъчно напреднали, все по-компактни и достъпни. Време е дроновете да навлязат в комерсиалния живот. Започва създаването на апарати, които дори обикновеният човек може да управлява.

На пазара се появяват комплекти, които всеки сам може да сглоби и да насочва с дистанционно управление. Любителите се обединяват в клубове и… Voilà! Вратите на широкия свят за дроновете са открехнати. До широко им отваряне обаче има малко време. Едва ли някой си е помислял, че някога те ще са център на общественото внимание и фокус на специализирани събития като INTER DRONE EXPO – изложението, което Интер Експо Център и Консорциум Международно дрон изложение ще реализират в София от 20 до 23 октомври.

Началото на Златна ера

По една или друга причина до началото на новото хилядолетие дрон-технологията се развива предимно във военното поприще и развлекателната индустрия. Eдва през 2006г. в САЩ е издадено първото разрешение за притежание на дрон за комерсиални цели. И от тогава пъргавите безпилотните машини, от начало тромаво, а след това – все по-бързо навлизат в полезрението ни. Разглеждани първоначално като яки джаджи за игра, днес….

Днес дроновете се използват къде ли не. Те са неразделна част от оборудването при борба с пожари, провеждане на спасителни и издирвателни операции. Използват се за картографиране, заснемане, за целите на науката, опазване на дивата природа и околната среда, от охранителните и полицейските органи. Давайки възможност да погледнем от друга перспектива, дроновете са на всяка филмова снимачна площанка. Неразделна част са от всеки фест, концерт или сватба и къде ли още не. Световни компании са едва на крачка да стартират доставките си с безпилотните машини. През май тази година българската компания Дронамикс получи разрешение за карго-полети с транспортния си дрон Black Swon.

Развитието на технологиите и внедряването им в ежедневието ни чертае повече от обещаващо за дроновете бъдеще. Само в САЩ към май тази година са регистрирани близо 900 000 от тези машини (по данни на F.A.A.). До 2024г. статистиките предричат двойно увеличение на дроновете за комерсиална употреба. От друга страна очакванията са стойността на глобалния пазар да надхвърли 8.15 млрд. долара през 2022г, а в края на десетилетието да достигне близо 48 млрд. долара.

Заради всичко написано дотук, можем смело да заключим: Широката общественост все повече ще усеща ползите от дроновете, приложенията на които ще откриваме на мащабните бизнес форуми, възникващи по света. А България може да се гордее, че е пионер и в тази област. Защото благодарение на INTER DRONE EXPO, от 20 до 23 октомври, ще бъде първата държава на Балканите, развиваща изложбен бранд, посветен на дроновете и безпилотните апарати.