Дронове завладяват София в събота и неделя

Няколко са състезателните зони: ON ROAD, DRIFT и CRAWLERS, и обширно Дрон-трасе

Няколко са състезателните зони: ON ROAD, DRIFT и CRAWLERS, и обширно Дрон-трасе

София приема шампионатите в рамките на първото дрон-изложение на Балкание – INTER DRONE EXPO, провеждащо се под патронажа на президента Румен Радев

Високи скорости, светкавични рефлекси и завидни умения, много екшън и емоции. Всичко това ще предложат топ-повелителите на дроновете тази събота и неделя. Те ще мерят сили в поредица в няколко шампионата, част от първото дрон-изложение на Балканите – INTER DRONE EXPO, „превзело“ Интер Експо Център от 20 до 23 октомври. Така, че, ако технологиите са ви страст, иновациите са в кръвта ви, или искате да заведете децата на интересно място, където може и да открият призванието си, съветваме – посетете ги.

Според спецификите на машините, са обособени три зони – ON ROAD, DRIFT и CRAWLERS, както и обширно Дрон-трасе, с площ 1300 кв.м. Знаете ли, че България има мноого важно място в дрон-картата на Европа? Защото е една от четирите страни, благодарение на усилията на Drone ARENA,  в които се организират международни квалификации, благодарение на спечеления статут към MultiGP – водещата верига от състезания с летящи дронове в света. По трасетата ще прелетят дроновете на именити състезатели, сред които пилоти от четирите най-големи дрон клуба в България – DoneXtreme, Дрон Клуб Варна, Altair FPV и Дрон Клуб Пловдив. Ще станем свидетели на Международен дрон шампионат и Републикански шампионат.

Адреналин във въздуха, адреналин по пистите

С отварянето на изложението в съботния 22 октомври, стартира и дългоочакваното FVP дрон рейсинг – Международният дрон шампионат. Всъщност, това е първото в България състезание за 5-инчови дронове на закрито!

Според правилата стратират по два или три модела. Класирането е по най-много направени обиколки за определено време. Начисляват се наказателни точки за всяко пропуснато или некоректно преодоляно препятствие. Участниците ще се впуснат и в Републикански шампионат на БФАМС за онроуд и офроуд автомодели 1:10. Той се провежда правилата на Българската федерация по автомобилни спортове (БФАМС). Какви са те, можем да разберем ето ТУК.

Шампионатите продължават и в неделя. Тогава ще разберем, кои са най-добрите. Както подобава, шампионът ще получи и специална награда. SAMSUNG Bulgaria осигурява голямата награда за победителя в Международния дрон шампионат -монитора Odyssey G4.

Какво е значението на изложение – INTER DRONE EXPO

“Уверен съм, че INTER DRONE EXPO ще провокира интереса на широката аудитория, бизнеса,  държавата и администрацията към дроновете и внедряването им”, бяха думите на президента Румен Радев, чийто поздравителен адрес бе изчетен на сцената на Изложбена палата 2 в Интер Експо Център по време на откриването в четвъртък, 20 октомври. Държавният глава изрази увереност, че изложението ще се превърне в традиция.

 

Николай Найденов, зам.-министър на транспорта и съобщенията поздрави организаторите за реализирането на изложението. “Министерстрото на транспорта и съобщенията е доверен партньор на иновациите и бизнеса”, каза той.  “INTER DRONE EXPO е напълно нов проект. Благодарим на партньорите си и на водещите участници, които изпълниха изложбените площи”, каза от трибуната управителят на Интер Експо Център, Ивайло Иванов и изрази задоволството си и от богатата и многопосочна съпътстваща програма.

В края на словото си Ивайло Иванов покани на сцената Стефания Арсова. Блогърката символично направи първия полет с дрон на изложението, управлявайки машината със Samsung Galaxy Fold Z 4. След това Антон Пулийски, CEO & Community Manager на Drone ARENA, която е сред основните партньори на изложение INTER DRONE EXPO и с чиито съвместни усилия се организират много от събитията. “Вярвам, че всичко това ще бъде само началото”, сподели той.

От сцената проф. Димо Зафиров, член на Института за Космически Изследвания и Технологии към БАН, изказа радостта си от реализирането на INTER DRONE EXPO. И допълни, че “в България никога не е спирало производството на безпилотни летателни апарати”.  В официалното окриване се включи и Роберт Хачатрян, министър на високотехнологичната индустрия на Армения.

Всеки може закупи билет за посещения онлайн, в сайта www.interdroneexpo.bg както и на билетните каси на Интер Експо Център.

Първото в България състезание за 5-инчови дронове на закрито, ще се проведе в София

Броени дни преди старта: надникваме в залите на първото дрон-изложение

INTER DRONE EXPO отваря врати в Интер Експо Център от 20 до 23 октомври

Кое събитие събира дрон-експертите в София на 21 октомври?