Дронове, безпилотни машини и автоиновации превърнаха София в технологичен хъб

Какво ни предложиха INTER DRONE EXPO и Automotive Expo Sofia от 15 до 17 юни?

В средата на юни София се превърна в средище на технологиите. И за да бъдем по-конкретни – в дрон и безпилотната авиация и автоиндустрията. В столицата, от 15 до 17 юни, се стекоха хиляди представители на двата технологични бранша, защото в Интер Експо Център се проведоха ключовите изложения INTER DRONE EXPO и Automotive Expo Sofia.

Бизнес-комуникация на най-високо равнище, най-новото при дроновете, безпилотните апарати, авиацията и автосервизирането, в комбинация с експертни форуми, световен рекорд и изложба на ретро коли. Съчетавайки много компоненти, двата формата превърнаха София в технологичен и бизнес хъб на Балканите. Над 110 компании-изложители се включиха в INTER DRONE EXPO и Automotive Expo Sofia. В комбинация с Изложбата на класически и ретро автомобили от ХХ в., за три дни изложенията събраха в Интер Експо Център над 6500 представители на дрон индустрията, автосервизирането и автомобилни ценители. А на 18 юни стотици се стекоха на летище Лесново, привлечени от зрелищни дрон-демонстрации и успешно поставения рекорд с ултралек самолет на капитан Николай Калайджиев постигна.

Дрон-бъдещето

Дроновете и безпилотните технологии са важни и значението им ще нараства. INTER DRONE EXPO ни увери в приложимостта им в много сфери: мониторинг на трафика, наблюдение и охрана, земеделие, гасене на пожари, спасителни операции, градоустройство и др. „Безпилотните системи са бъдещето на човечеството, а авиационната индустрия е ключова за развитието на всяка страна“, сподели на 15 юни министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. В присъствието на министъра на иновациите и растежа, Милена Стойчева, той откри международния формат, който освен безпилотните технологии застъпва широко въздушната и електромобилността, умните градове, BIM, дигитализацията, киберсигурността.

INTER DRONE EXPO отново бе под патронажа на президента Румен Радев и предложи платформа за бизне-развитие, представяне на иновации и професионални форуми. Конференцията „Авиационните специалисти на бъдещето“, организирана от BULATSA (ДП „Ръководство на въздушното движение”) и Интер Експо Център, разкри бъдещите изисквания за подготовката и очакванията на компаниите към авиационните специалисти. Безпилотната авиация бе акцент на международния формат „Безпилотна авиация“ 23, който ни фокусира върху законодателеството, приложението на безпилотните апарати в спедицията, логистиката, земеделието, градската мобилност, отбраната, пожарната безопасност, охраната.

За първи път зрелищни дрон-демонстрации и поставяне на нов световен авиационен рекорд бяха прибавени към богатия микс на INTER DRONE EXPO. На 18 юни, на летище Лесново, водещи компании в конструирането и дистрибуцията представиха наживо възможностите на машините си. А капитан Николай Калайджиев постави световен рекорд за „Най-много последователни 360-градусови завои без прекъсване в един полет с ултралек самолет“. За 4 ч. и 31 мин. той направи 888 виража със самолета си Fly Synthesis Storch CL.

Всички компоненти на автоиндустрията – на едно място

От 15 до 17 юни врати автоиндустрията се фокусира върху второто издание на Automotive Expo Sofia, с основен медиен партньор autobild.bg. Подкрепено отново от водещия световен бранд в сферата на афтърмаркета – Automechanika, изложението събра компании от България, Румъния, Турция, Полша и Тайван. Именно Турция се включи с мащабно национално участие. Фирмите от югоизточната ни съседка освен върху продуктите си, се фокусираха върху намиране на дистрибутори и представители за България и региона.

В залите посетителите бяха посрещани от представители на 60 участници, представящи стотици брандове при авточастите, компонентите и оборудването, консумативи за леки, лекотоварни и тежкотоварни автомобили, електромобили, тунинг, музикални и системи за сигурност, управление на автопарка и франчайз. За автомобилните и IT специалистите бе организиран Automotive Career Forum, на който те откриваха актуални предложения за кариерно развитие. Младите таланти се срещаха с експерти от водещи фирми в автоиндустрията от Yazaki България, Etem Gestamp и Sensata Technologies и др.

Погледите на присъстващите пленяваха над 50 ретро и класически автомобили и ретро велосипеди. Те бяха „главните заподозрени“ в Изложбата на класически и ретро автомобили от ХХ в., реализирана от Софийски авто-ретро клуб (САРК) и Интер Експо Център. Ценителите откриха представители на Мерцедес, Порше, БМВ, Ферари, Фиат, Алфа Ромео, Фолксваген, задокеански производители и др. от различни епохи на изминалия век.

INTER DRONE EXPO и Automotive Expo Sofia 2023 създадоха оптимални бизнес условия за безпилотните технологии и автомобилното сервизиране. Двата сериозно надградени формата разкриха потенциала на технологиите и дадоха възможност на всеки от двата бранша да погледне в бъдещето. Каква ще е посоката на развитие на двете изложения, предстои да разберем на следващите им издания.