Българските автожири

Двата модела автожир ще открием на изложение INTER DRONE EXPO

Двата модела автожир, ще открием на изложение INTER DRONE EXPO

Високата надеждност, компактните размери и гъвкавостта на управление и придвижване са сред основните характеристики, които превръщат автожирите в предпочитано средство за летене. За предимствата на тези машини ще научим много, наистина мното „от първа ръка“ на изложение INTER DRONE EXPO. Защото сред участниците са специалистите от НИКИ Ротор Авиейшън – българската семейна компания, която произвежда автожири.

Компанията, която развива производството си в град Правец, концентрира усилията си върху двата си модела – Kallithea (Калитея) и Lightning (Лайтнинг). „Машините са и единствени към днешна дата произведени изцяло в България автожири“, споделят от компанията. Комбинирайки характеристиките на самолет и хеликоптер, те излитат и кацат на писта, без да се нуждаят от голямо разстояние. Достатъчни са между 50 до 100 м.

„Основният им принцип на летене е авторотацията, откъдето идва и тяхното име – автожир, познат още като жирокоптер. Този вид летателни апарати са познати с високата си надеждност“, информират от НИКИ Ротор Авиейшън. Специалистите, с които лично ще се срещнем на изложение INTER DRONE EXPO в Интер Експо Център, посочват многобройни предимства, но като най-значими определят възможността да летят на ниска височина с висока скорост, което ги превръща в рационален избор за използване в областта на сигурността и при:

 • въздушно разузнаване на зони, райони и пътища
 • участие в антитерористични операции
 • цифрово картографиране на големи и труднодостъпни зони
 • участие в охрана на граници и бази
 • участие в операции по търсене и спасяване
 • изпълнение специални задачи
 • участие в оперативни действия за превенция и отстраняване на последствията от бедствия, аварии и катастрофи
 • ранно откриване и наблюдение на пожари
 • контрол на пътния трафик от въздуха
 • осигуряване на операции по търсене и спасяване на екипажи на летателни апарати и кораби, търпящи бедствие
 • екомониторинг над суша и море
 • кадастрално заснемане на райони и територии

Българските иновации в конструкцията

„И в двата автожира, които произвеждаме, ние сме интегрирали използването на високотехнологичния материал карбон, който намира приложение не само в авиацията, но и в автомобилостроенето, особено на така наречените суперколи и болиди, поради своите множество полезни качества“, ни споделят от българската компания-производител. И допълват, че именно карбонът е дал възможността двата им модела Kallithea и Lightning да бъдат разработени като възможно най-леки и бързи, без това да е за сметка на устойчивостта и надеждността.

Двата автожира имат сходен корпус, но една от най-осезаемите разлики между тях е иновативното решение опашката на нашия флагшип Lightning да излиза от витлото. „В световен мащаб никой друг не се е осмелил да направи това“, ни казват от НИКИ Ротор Авиейшън .

На изложение INTER DRONE EXPO, от 20 до 23 октомври, българската семейна компания НИКИ Ротор Авиейшън и автожирите, които произвежда в България, ще открием в зала 2, щанд С8 на Интер Експо Център.

[/vc_column_text][/vc_column]

На хоризонта се задава INTER DRONE EXPO

Летящата история на дроновете

Агрокоптерите, които се произвеждат в България