Агрокоптерите, които се произвеждат в България

Дрон-технологиите за земеделски цели са сред основните акценти на изложение INTER DRONE EXPO от 20 до 23 октомври в Интер Експо Център

Знаете ли, че дроновете се използват все повече за нуждите на земеделието? А знаете ли, че България се оформя като основен производител на агродронове?

Производствената база е в Пловдив. „Вече са произведени 6-7 машини в Пловдив, целта ни е до края на годината да направим 150 агродрона“, коментира в интервю за предаването на Bloomberg TV „Бизнес старт“, с водещ Христо Николов, Борислав Петков, изп.директор и собственик на „Агрокоптер Европа“ (цялото интервю ще откриете ТУК). Пловдивската база в промишлената зона на града, в която инвестицията е изцяло българска, започва дейнотта си след началото на конфликта в Украйна и решението на украинска компания да премести производството си у нас.

Българските дронове, носещи марката „Агрокоптер Европа“, намират широко приложение в селското стопанство. Машините могат да се използват за пръскане на посеви и гори, обследване на площи и много други. Въпреки, че да безпилотни, за управлението на дроновете е нужна човешка ръда, защото не са автономни.

Знаете ли, че дроновете за земеделски цели са сред основните акценти на INTER DRONE EXPO. Под патронажа на българския президент Румен Радев изложението ще се проведе от 20 до 23 октомври в Интер Експо Център. Това е първото изложение за България и Балканския полуостров, посветено на дроновете. INTER DRONE EXPO е съвместен проект на Интер Експо Център и Консорциум Международно дрон изложение.

Дронове в земеделието – какви са предимствата?

В момента приключва работата по последния модел български агродрон, който ще може да носи до 60 литра препарат за сеитба и селскостопански култури. „Този дрон няма аналог в световен мащаб“, коментира Борислав Петков. Българските агрокоптери използват двигатели с вътрешно горене. Компонентите за дрона са внасят от различни страни, като Сингапур (електроника), Япония (двигатели, пултове за управление), Тайван, Китай и др.

Машините, произвеждани у нас, намаляват с 20-25% използването на препарати. Резултатът се постига благодарение на способа за ултрамалообемно пръскане. Друго предимство на агрокоптерите за земеделците е редуцирането на разходите. По данни на производителя, създаваните у нас дронове се нуждаят от едва 220-230мл. Гориво за обработването на един декар.

По всичко личи, че страната ни има голям потенциал за разработването и създаването на земеделски дронове. Борислав Петков потвърждава пред Bloomberg TV големия потенциал за продажба на дронове за вътрешния ни пазар и предимството на България – страната ни е добра изходяща точка към външните пазари.

Бъдещето на създаването на дронове за целите на земеделието в България изглежда повече от обещаващо. Какво е бъдещето на дрон-технологиите, ще открием на изложение INTER DRONE EXPO, от 20 до 23 октомври.